Асфалт или Бетон: кое да изберем

асфалтиран паркинг с маркировка за инвалидни паркоместа

Съдържание

В света на настилките, асфалтът и бетонът са два от най-често използваните материали.

Важно е, обаче, да се отбележи, че тези два материала за настилка имат уникални свойства и не са взаимозаменяеми. При избора на правилния материал за ваш проект трябва да се обърне внимание на техните различия по отношение на приложения, издръжливост и качество.

 

В следващите редове ще ви помогнем да определите, дали асфалтът или бетонът са по-подходящи за вашия проект, като разгледаме отблизо техните плюсове и минуси и в края на този анализ ще разполагате с цялата необходима информация, за да вземете информирано решение.

 

Основните разлики между асфалт и бетон

Най-общо казано, асфалтът и бетонът имат различни свойства, което ги прави подходящи при различни условия. В състава на асфалта (асфалтобетон) влизат битум, пясък, трошен камък и в някои случаи каменно брашно. Бетона представлява смес от пясък, чакъл, цимент и вода. Затова най-доброто решение, зависи от нуждите на вашия конкретен проект. Когато вземате решение между асфалтова или бетонна настилка, трябва да вземете предвид следните фактори:

 

 

Гладкост на положената настилка

Асфалтът осигурява гладко и тихо движение на превозните средства, благодарение на по-фината текстура на настилката. Бетонът обикновено е по-груб и по-шумен. Посредством шлайфане може да се подобрят тези негови качества, но това е допълнителна стъпка, която увеличава разходите. Без нея бетонът е много по-податлив на напукване при експлоатация и под влияние на външни фактори в сравнение с асфалта.

 

 

Устойчивост на атмосферни влияния

Асфалтът се нагрява лесно благодарение на тъмния си цвят, което помага на снега да се топи по-бързо през зимата. През лятото обаче може да се нагрее до нива, които го правят неподходящ за определени приложения в изключително горещи райони.

За разлика от асфалта, бетонът обикновено се представя добре в много горещ климат, но не и в студен. Това е значителен недостатък в условията на умереноконтинентален климат, какъвто имаме в България. Големите температурни амплитуди могат да доведат до пукнатини, който водят до ронене и отчупване на парчета от бетона, а полагането на сол през зимата може да разяде материала. 

 

Готовност за ползване

Асфалтът е готов за движение на превозните средства веднага след уплътняването и охлаждането му до температурата на околната среда. В сравнение, бетонът обикновено трябва да се втвърдява до седем дни след полагането му. Това прави асфалта предпочитана опция за повечето фирми и частни клиенти, които искат да използват обекта скоро след приключване на работа от пътната фирма. 

 

 

Какво е по-достъпно: асфалт или бетон?

Цената често е решаващият фактор при избор между асфалт и бетон за много собственици на жилищни обекти и фирми.

Традиционно проектите за асфалтови настилки имат по-ниска цена от тези с използване на бетон. Цената при ремонтни дейности на асфалтов път също е по-ниска от тази на път с бетонно покритие, тъй като при бетона често е необходима замяна на цели участъци. Скъпите довършителни дейности като шлайфане на бетоновите настилки само накланят везната допълнително в полза на асфалта. 

 

За да откриете повече информация относно нашите услуги в град София и страната моля посетете секция “Асфалтиране”.